Hippo Rollers

Dagelijks water…een onverwachte oplossing.

 

Water halen, een hele klus.
In de provincie Rakai (Uganda) zijn arme gezinnen (vaak alleen “georganiseerd” door vrouwen of oudere meisjes) per dag veel tijd kwijt aan het halen van de dagelijkse hoeveelheid water. Ten minste 1 jerrycan van 10 liter moet kilometers ver worden opgehaald. Een uur heen en een uur terug lopen is aan de orde van de dag.

 

De noodzaak van (veel) water.
Deze gezinnen wonen dan ook nog eens op plekken waar het onmogelijk is om in de buurt een waterpomp te plaatsen. Jong en oud, een heel gezin staat vroeg op om water te halen zodat er voldoende volle jerrycans voor de dag gereed staan. Heel belangrijk voor het bereiden van eten en het in stand houden van een goede hygiëne.

 

De gevolgen hiervan.
Hierdoor is het voor oudere meisjes bijna onmogelijk geworden om na deze inspanning (en het tijdverlies) ook nog eens naar school te gaan. En omdat de kinderen al heel jong water moeten halen, is dit ook niet bevorderlijk voor een gezonde lichaamsontwikkeling.

 

Een onverwachte oplossing!
Twee Afrikaanse slum-bewoners bedachten een plan, waarom niet gebruik maken van een 90 liter vat en dit vat dan niet dragen maar rollen! Daarbij maak je een soort hefboom en je kunt het vat rollen alsof het een grasmaaier is. Trekken of duwen…de “Hippo Roller” was geboren!

 

Volop vers water.
Hierdoor hoeft een gezin slechts 1x per dag naar de bron of pomp en zou het zelfs in samenwerking met de buren gedaan kunnen worden. De tijdsbesparing en de lichamelijke voordelen zijn enorm. Er blijft veel meer tijd over voor school, huishouden, werken op het veld of welke klus er ook gedaan moet worden.

 

Betrouwbaarheid & duurzaamheid.
Van deze Hippo Roller zijn er momenteel al rond de 20.000 in Afrika uitgedeeld! Vrijwel alle commentaren over deze uitvinding zijn lovend. De Hippo Roller gaat 6 tot 10 jaar mee, en de organisaties waar wij me samenwerken (CHM Uganda & ARM Uganda) kunnen in deze tijd zelfstandig fondsen werven voor reparatie en/of vervanging.