Rotterdamsebaan (top)

Combinatie Rotterdamsebaan

 

Den Haag groeit. Het aantal inwoners neemt toe en de stad verwelkomt steeds meer bezoekers en bedrijven. Bereikbaarheid speelt hierbij een belangrijke rol. Een goed bereikbare stad of regio is aantrekkelijk, zal er economisch goed voorstaan en veel banen tellen. De Rotterdamsebaan maakt Den Haag en de regio beter bereikbaar door de snelwegen (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag met elkaar te verbinden.

 

Onderdeel van de Rotterdamsebaan is een tunnel. Bij een tunnelverbinding is veiligheid het allerbelangrijkste. Om de veiligheid continu te monitoren zijn er zogeheten control rooms nodig. De control room bij de Rotterdamsebaan zal naast de nieuw gebouwde tunnel ook de Hubertustunnel, Koningstunnel en diverse bruggen gaan beheren.

 

InAVate audio & video solutions is in 2018 al gestart met het meedenken voor een oplossing voor de control room op basis van de wensen en eisen van de klant. Half 2018 heeft Vialis B.V. InAVate audio & video solutions de opdracht verstrekt voor het realiseren van dit project.

 

Nadat bekend werd dat InAVate de installatie mocht gaan realiseren. zijn we begonnen met het bouwen van een testopstelling op een test locatie van de Combinatie Rotterdamsebaan. InAVate heeft op de tijdelijke locatie de meubels geplaatst en de schermen en randapparatuur geïnstalleerd die vanuit de opdrachtgever aan hoge eisen moest voldoen. Het doel van de testopstelling was om de hoofd opdrachtgever, gemeente Den Haag, een goed beeld te geven van de geboden oplossing. Uit de test is een aantal aanpassingen in de opzet naar voren gekomen en doorgevoerd.

 

Inmiddels zijn we al weer ruim 2 jaar verder, de tunnel is geboord en de control room staat. InAVate is dan ook vorig jaar maart begonnen met de definitieve realisatie van het project. De testopstelling is afgebroken en verhuisd naar de nieuwe definitieve locatie.

 

De testopstelling was slechts 1/3 van het gehele project. Het totale project omvat drie bedienplaatsen en twee videowalls. De bedienplaatsen zijn allen ingericht met 8 Eizo 24’’ schermen. De videowalls bestaan uit 3 rijen van 5 schermen, totaal heeft InAVate dus 54 schermen mogen plaatsen.

 

De schermen zijn slechts een klein deel van de installatie. De techniek achter de schermen is zeer complex. De camerabeelden komen binnen op diverse servers in de centrale serverruimte waarna ze worden doorgezet naar de diversen schermen. Tevens moet de PC te bedienen zijn en moet er geschakeld kunnen worden. Hiervoor heeft InAVate zogenoemde KVM-switches van het merk IHSE ingezet. Met deze apparatuur is het mogelijk om zowel het beeld van de PC, het geluid en de USB-communicatie te transporteren over lange afstanden.

 

Een prachtig gecompliceerd project waarbij netheid en de juiste technische kennis een vereiste is. InAVate audio & video solutions heeft hiervoor door onze jarenlange ervaring de juiste kennis en kunde in huis. Na de nodige testfases is de tunnel nu inmiddels open en in gebruik. We kijken terug op een leuk en succesvol project! Bekijk de onderstaande video voor de officiële opening van de tunnel.

Rotterdamsebaan (bottom 1)
Rotterdamsebaan (bottom 2)
Rotterdamsebaan (bottom 3)